Bonsai – minuni la tava

“Copac la tava” – asa se “traduce” cuvantul bonsai. Dintr-o planta pe care Natura a croit-o dupa un tipar generos, se obtine o miniatura, un bibelou viu. Chinezii au creat aceasta arta, japonezii au desavarsit-o, iar tu o poti aplica la tine acasa. Te invatam noi cum sa iti “fabrici” un bonsai!

Botanistii si horticultorii clasifica bansaii dupa mai multe criterii. Pe tine te intereseaza, insa, cel mai simplu dintre ele: locul unde se dezvolta bine un bonsai – in interior sau afara.

Bonsaii de interior – creatia specialistilor

Bonsaii de interior pot fi obtinuti din aproape orice specie, mai putin cele care nu au trunchi lemnificat (cactusi, begonii, bromelii etc) si sunt ceva mai pretentiosi decat bonsaii de exterior: vor lumina, dar sa nu ii arda soarele amiezei, nu le place sa-i traga curentul, pamantul trebuie sa se usuce intre doua udari, pamantul ideal pentru ei este un amestec in parti egale de nisip, pamant de gradina si pamant de conifere, se inmultesc prin butasi.

Serissa japonica

Este un bonsai de 25-70 centimetri inaltime; frunzele lui sunt mici, ovale si persistente; florile pot sa apara din mai pana in septembrie si au culoarea roz sau alba; daca ii pui prea multa apa, frunzele se pateaza, se ingalbenesc si cad; iarna trebuie sa reduci udarea si sa tii bonsaiul Serissa la o temperatura de 15 grade C.

Ficus retusa

Ajunge la 25-80 centimetri; vara ii vei pulveriza apa pe frunze; are si radacini aeriene pe care le poti modela cum vrei, dar cu grija sa nu se rupa; creste rapid, de aceea trebuie sa ciupesti mai des lastarii; dupa ce le-ai taiat, acopera ramurile mai mari cu mastic (o ceara speciala), ca sa nu le atace bolile si daunatorii.

Crassula arborescens

Este unul dintre cei mai maruntei bonsai: creste inalt doar de 25-50 centimetri; este o planta suculenta, cu flori mici si albe; trebuie taiata destul de des, ca sa o stimulezi sa ramifice si sa obtii, astfel, o planta frumoasa; iarna o vei uda doar la 10-15 zile o data, iar vara la 5-6 zile.

Carmona microphylla

Acest bonsai, atinge la maturitate, inaltimi de 30-80 de centimetri; ca o trasatura distincta, frunzele Carmonei sunt paroase pe fata superioara; florile sunt de culoare alba, mici si parfumate; ii place sa stea afara vara, dar numai la umbra; dupa ce este tuns trebuie udat imediat.

Bonsaii de exterior pot fi creatia ta

Acesti bonsai sunt mai usor de intretinut, pentru ca stau bine mersi afara pe toata durata anului, acceptand sa ii uzi ca pe orice alta planta de gradina. Vara, ii vei tunde de cate ori este nevoie. Pe perioada de vegetatie, vei fertiliza cu solutii pentru plantele decorative prin frunze. Iarna ii vei lasa afara, avand insa grija sa invelesti vasul, ca sa nu inghete radacinile, ba chiar si planta, daca se anunta geruri mari. Fata de fratii lor traiti in aer liber. bonsaii de exterior prezinta un avantaj major: ii poti forma si singura, nu trebuie sa ii cumperi neaparat de-a gata.

Cum sa ii formezi, pas cu pas

Pasul 1: mergi la padure si alege, dintre puietii aparuti primavara, la poalele copacilor, un exemplar cat mai ramificat si, eventual cat mai stramb (la un bonsai, forma neobisnuita da tot sicul).

Pasul 2: planteaza-l intr-un ghiveci special de bonsai (gen tavita), intr-un amestec in parti egale de nisip, pamant de padure si pamant de frunze (sau de conifere, daca ti-ai ales un bonsai dintr-o specie de conifere).

Pasul 3: alege un model de formare a coroanei – inspira-te din cartile de specialitate sau creeaza tu singura modelul.

Pasul 4: pentru a inclina ramurile in pozitia pe care o doresti, infasoara-le cu sarma; dar ai grija de nu le strangi prea tare, pentru ca ai sa ranesti planta!

Pasul 5: dupa circa un an, vei observa ca bonsaiul a tot crescut, iar sarma tinde sa intre in ramuri, impiedicandu-le sa se mai dezvolte si stricandu-i aspectul. Atunci vei putea scoate sarma, pentru ca ramurile s-au fixat deja in pozitia dorita.

Pretul succesului

Dupa minimum 10 ani de munca asidua vei putea, in sfarsit, sa te lauzi cu bonsaiul tau. Bonsaii sunt 49% arta (au forma imaginata de tine), 49% munca si cunostinte de horticultura si 2%… cruzime: practic, sunt niste fiinte chinuite, pe care nu le lasam sa se dezvolte dupa cum le-a creat natura.

Trucul nostru: ca sa ramana mic, pitic, bonsaii – si cei de interios si cei de exterior – trebuie transplantati la fiecare doi ani, indepartand o treime din radacini (ca sa iti pastreze talia redusa). Daca iti procuri substante retardante (care sa stopeze cresterea, gen Cicocel), le poti folosi cu incredere.